14.07.2012

KAPI DEYİP GEÇME!

Siz de benim gibi eski kapı hayranı mısınız? Güveni simgeleyen kapılar eski zamanlardan bu yana bir çok motif ve renklerle süslenmiş. Aydınlığa açılan kapılar huzur verir insana.Türk toplumu olarak misafirlere kapımız her zaman açıktır öyle değil mi?Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İstanbul’u çevreleyen Marmara, Haliç ve kara surlarındaki kapılar, sabah saatlerinde açılır, akşam kapatılırdı. Kentte yıllarca hizmet veren tarihi kapıların birçoğu günümüze kadar ayakta kalamazken, bazıları bulunduğu bölgeye verdiği isimle yaşamaya devam ediyor. Adı yaşanan bir olay sonrasında oluşan ve bir dönem yoğun olarak kullanılan, günümüzde ise sadece tarih kitaplarında anılan kapılar, İstanbul'un görülmesi gereken yerlerin de başında geliyor.

İstanbul surlarında 50 kapı ve 300 burç vardır ve bir kısmı kaybolmuştur. Surlar boyunca anakapı ve yankapılar vardır. Ana caddelerin geçtiği Topkapı ve Edirnekapı dışındaki kapılar yan yana iki arabanın geçemeyeceği kadar dardır. Bu kapıların mermer kaplı içleri, ahşap kapıları vardı. Sur üstüne çıkmak için yapılmış merdivenler kapıların iç tarafında sağda ve soldadır. Kapı duvarları içindeki boşluklarda, anakapının kapatılmasında kullanılan demirkapı veya parmaklıklar bulunurdu. Ayrıca anakapıların bazılarında bir dışkapı olurdu. Bunların birçoğu tarihte kaybolmuştur.
FATİH CAMİİ KAPI MOTİFİ



Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan bazı kapılar üzerinde kitabeler durmaktadır.2 kanatlı Anadolu kapıları.. Tek kapı açıldığında insanlar girer içeri. Eğer iki kapı da açıksa hayvanlar evin avlusuna alınır ya da düğün derneklerde kalabalık topluluklar içeri alınır. Kapılar mekanın önemini yansıtır. Camii kapıları; insanın yüce olana saygısını yansıtır.
Yemen Kapısı: eski şehirden yeni şehire geçiş sağlar.İran’da kapının farklı bir değeri vardır.

FATİH CAMİİ

SULTAN AHMET CAMİİ

Günümüzde ise yıkılan evlerin kapıları antikacılarda onları satın alacak sahiplerini bekliyor... Kimi koleksisoncular onları toplarken tıpkı benim ailem gibi kapı meraklıları da onları Çukurcuma ve Horhor'dan alıp orta sehpası ya da masa yapıyor. Bodrum merkezde Marina Vista Otel'in lobisindeki duvara yaslanmış eski kapı ise ortama ayrı bir hava katmış.
 BODRUM'DA ESKİ BİR KİLİSE KAPISI

MARİNA VİSTA HOTEL LOBİSİ
SAFRANBOLU EVLERİ




DOLMABAHÇE SARAYI



GOTİK KEMERLİ KAPI


SAFRANBOLU
Safranbolu evlerinde kapıların kulağı vardır. Kapının içinde açılan ikinci kapıdır adeta. 

1 Yorum:

saat: 9 Ekim 2012 15:53 , Anonymous Adsız dedi ki...

paylasmis oldugunuz bu güzel kapi resimleri icin binlerce tesekkürler aylardir internet üzerinden kaliteli kapi resimleri ariiyorum ama birtürlü bulamiyordum bununla ilgili siteler var ama hic kimse resim ve bununla ilgili trihi paylasmak istemiyor paylasimlariniz icin tekrar tesekkür eder desen üzerine yapmis oldugunuz calismalarinizda basarilar dilerim lokman s.

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa