7.09.2012

BÜYÜLEYİCİ VENEDİK KARNAVALI




















Efsanevi Venedik Karnavalı adını; Venedik’in eski adı olan Repubblica della Serenissima’nın 1162 yılında Aquileia Patriği Ulrico’ya karşı alınan yenilgiden alır. Bu yenilginin onuruna insanlar San Marco meydanında dans edip topluluklar oluşturmaya başladı. Rönesans döneminde ise resmiyet kazanarak her yıl kutlanır hale geldi. 
18. Yüzyılda yasaklanan karnavalın yeniden kutlanmaya başlanması 1979’u buldu. İtalyan hükümeti tarih ve kültürlerini yaşatmak adına Venedik Karnavalını geleneksel hale getirdi.

















Maskenin anlamı; eski zamanlarda var olan sosyal sınıf ayrımcılığının aşırılığına tepki göstermek ve herkesin eşit olduğunu vurgulamaktır. 
Karnavalın teması her sene değişir. Kostüm ve maskeler de buna göre şekillenir. Ama yapılan düellolar, atılan konfetiler, dev kukla gösterileri, canlı heykellerin uçsuz bucaksız sokakları doldurması daimidir.
Venedik Karnavalı hiç şüphesiz ki, benzerleri arasında en iddialı ve renkli olanıdır.













Bugün 3 milyon ziyaretçi her yıl karnaval için Venedik’e geliyor. Elbette Venedik Karnavalı dendiğinde akla ilk gelen o birbirinden büyüleyici maskelerdir. Venedik maskeleri deri, porselen ya da orijinal cam tekniğinden elde edilir. Eskiden basit tasarımlardan oluşan maskelerin hepsi bugün elde yapılıp elde boyanıyor, doğal tüyler ve taşlar da süslemede kullanılıyor.















Hepimizin hatırladığı gibi Venedik Maskeleri baskın olarak Tom Cruise’un başrollerini oynadığı "Eyes Wide Shut" filminde gizli seks ritüelleri sahnelerinde karşımızdaydı. Venedik ile bir gelenek haline gelen bu büyüleyici maskeler senelerce yurt dışında ve ülkemizde düzenlenen maskeli baloların vazgeçilmez aksesuarları halini aldı.





















"Bauta","Columbina","The Plague Doctor","Moretta","Volto" olmak üzere 5 çeşit Venedik Maskesi vardır. Hıristiyanlık öncesi günlerden miras kalan maskeler Venedik Festivali'nin temel figürü olarak kabul edilir. Karnaval 2 Şubat'ta başlar ve günahların affedilidiği gün olan Af Salısında sona erer. Ayrıca Santo Stefano Gününde (26 Aralık), Asensiyon'da (İsa'nın göğe yükseldiği gün) ve 5 Ekim'den Noel'in başlangıcına kadar olan dönemde de maskeler Venedik'teki halk eğlencelerinin en önemli öğesidir.



0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa