30.01.2013

“HER ŞEY POPTUR, POP HER ŞEYDİR”

Andy Warhol denildiğinde aklınıza ilk gelen nedir? Kullandığı canlı renkler mi, yoksa ünlü isimlere yer verdiği resimleri mi? Pop Art sanat dalı mı? Belki de aykırılığı… Ve hiç şüphesiz bu çalışmalardan en çok akılda kalanı da Marilyn Monroe ile olanıdır. Warhol akımı o kadar etkili oldu ki, modadan dekorasyona günümüzde her yerde karşımıza çıkıyor. Onun yarattığı Marilyn Monroe; t-shirtlerde, bluzlarda, mayolarda ve haute couture elbiselerde, çantalarda, tablolarda, defterlerde, örtülerde ve pek çok yerde gördük. Pop Art akımı şimdilerde de yine moda. Özellikle dekorasyonda birçok ressam ondan esinleniyor ve özgün sanatçılar çektirdiğiniz bir fotoğrafı onlara verdiğinizde baskı yöntemi ile sizin de Warhol tarzı resminizi yapabiliyorlar. Harika değil mi? Kuzenlerim yaptırdı ve şuan evlerinin en güzel köşesini süslüyor. Ben de en kısa zamanda kendime bir tane edinmeyi düşünüyorum. Pekii Andy Warhol kimdir hiç merak edip araştırdınız mı? Ben sizin yerinize araştırdım. İşte ilk bulgularım… Amerikalı sanatçı Andy Warhol görsel sanatların önde gelen akımı pop art’ın yaratıcısı…  Onun eserleri artistik ifade, ünlülerin kültürü ve 60’lı yılların reklamları arasındaki ilişkiyi çözmemize yardımcı oldu.
Warhol 20. Yüzyılın en aykırı sanatçılarından biri. Ellili yıllarda başlayan kariyeri altmışlarda doruğa çıktı.  Tüm dünyanın bildiği popüler imgeleri akla gelmedik yöntemlerle yeniden var etmiştir. Altmışlı yıllarda Amerika’nın yaşadığı toplumsal ve siyasal çalkantılara kendi sanatıyla karşılık vermiştir. Ürettiği her şey hem şaşkınlık, hem öfke, hem de hayranlık yaratır oldu. Warhol’un resmettiği ünlü isimler arasında Marilyn Monroe, Jackie Onasis, Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Elvis Prestley, Mao,  Che Guevera, Kraliçe Elizabeth, Michael Jackson, Mick Jagger, Liza Minelli  gibi isimler yer alırken, Hz. İsa’dan  Mona Lisa’ya kadar akla gelmedik her şeyi pop art ikonları haline getirmiştir. 1928 Pittsburg, Pensilvanya doğumlu sanatçı aslen Rus asıllıydı. Ressam, tasarımcı, film yapımcısı, yönetmen, prodüktör ve yazar kimliğiyle tanıdığımız Warhol, popüler kültürün en önemli ikonlarından biridir. Seri üretim nesneleri sanatında sıkça kullanmış, resimlerini afiş tekniği ile çoğaltmıştır. Baskılama tekniğiyle çoğaltma onun önderliğinde pop art’ın en önemli tekniği olarak öne çıkar. Bu tekniği kullanarak yaptığı Marilyn Monroe tablosu hiç şüphesiz ki en çok bilinen işlerindendir. Ayrıca Campbell çorba kutusu ve tasarımlarında kullandığı Coca Cola şişeleri de Warhol klasikleri arasındadır. “Gelecekte herkes 15 dakikalığına ünlü olacak” ve “Her şey poptur, pop her şeydir” söylemleriyle de tanınan Warhol’un 1966’da çektiği “Chelsea Girl” adlı filmi, ticari salonlarda gösterilen ilk underground film olarak tarihe geçmiştir. Yaşam tarzının marjinalliği ile her zaman dikkat çeken sanatçı beyaz perde de birçok kez canlandırılmıştır.

 







1965 yılında sürpriz bir kararla artık resim yapmayacağını açıklayan Warhol, bu kararına da 1972 yılına kadar sadık kaldı. Bu süreç içinde müzik grubu Velvet Undreground’u keşfeden sanatçı, modellik yapan Nico’yu Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison ve Maureen Tucker'dan oluşan Velvet Undreground’da vokal yapması için ikna etti ve grubun ilk albümlerinin prodüktörlüğünü de yaptı. Warhol  70’li yıllarda zamanının çoğunu resim yaparak geçirse de, bu dönemde “Interview” dergisini de kuran sanatçı, “The Philosophy of Andy Warhol” isimli kitabını da yayımladı. Andy Warhol 22 Şubat 1987’de aramızdan ayrıldı. Adına müze kuruldu. Amerika’nın tek sanatçıya adanmış en büyük müzesi, Pensilvanya’daki Andy Warhol Müzesidir. İçinde büyük ustaya ait yaklaşık 12,000 çalışma bulunmaktadır. New York’ta Warhol Vakfı, Slovakya’da da bir Warhol Aile Müzesi vardır.