8.04.2017

GERÇEKÜSTÜ & BÜYÜLEYİCİ ÇİFT KATMANLI DÖVMELER




Dövmelere olan ilgim lise yıllarıma dayanıyor. Harley’ci gençlik, asi ve havalı olma çağları, deri ceketler, Harley Davidson çizmeler, bandanalar, rock müzik derken bir bakmışsınız siz de ufak ufak dövmelerle ilgilenmeye başlamışsınız… Ama ben ancak geçici dövmeler yaptırabildim.. Hep bir korku, aile baskısı, toplum ne der, ya ileri ki yaşlarda pişman olursam düşüncesi vs.. Gerçi hiçbir şey için geç kalmış sayılmam öyle değil mi?


DAVID HALE

Dövmenin tarihçesini hiç merak ettiniz mi? Bu gelenek aslına bakarsanız bayağı eskilere M.Ö 2000'li yıllara dayanıyor. M.Ö 2000’lerde ilk Mısırlılar'da görüldü dövmeler.. Onları zamanla Britonlar, Galyalılar, Traklar, Antik Yunanlar, Romalılar izledi. 

Hayli eski olan bu geleneği ilk başlatan Antik Mısırlılar hakkındaki bilgiler mumyalardan elde edilmiş. Antik Yunan ve Romalılar dövmeyi barbarlara özgü bir uğraş saydıklarından suçlular ve kölelere yaparlarmış. Hristiyanlık inancına göre dövme yasaklanmıştı. 
MISIR'DA MUMYALARDAN DÖVME ÖRNEĞİ


Buna karşın ilk Hristiyanlar vücutlarına haç desenleri ve Hz. İsa'nın adını taşıyan dövmeler yaptırdılar. Aradan yüzyıllar geçince Avrupalılar dövmeyi unuttular. 18. Yüzyıl sonlarında Amerika yerlilerinde ve Polinezyalılarda dövme tekrar görülmeye başlandı. 




Japonlar, Hintliler, Amerika yerlileri ve Afrika'daki bazı kabilelerde dövme önceleri süs amaçlı yapılmış olsada zamanla pek çok toplumda dövmenin hastalıklara ve kötü ruhlara karşı koruyucu bir tılsım, nazarlık olarak uygulandığı biliniyor. Aynı zamanda bireyin toplumdaki konumunu vurgulamak için kullanılan dövmelerden o kişinin köle, efendi, ergen, işçi yada asker olduğu anlaşılırdı.
Günümüzde de dövme yaptırmak aslında halen süs amaçlı... Angelina Jolie'nin çoçuklarının ismini değişik yazı karakterleriyle yazdırmasını kim unutabilir ki? Bu gibi örneklerle dövme yaptırmak moda haline geldi. 

Dövme hayranı olan benim aklımı başımdan alan gerçeküstü ve büyüleyici yeni bir dövme tekniği var ki; o da Çift Katmanlı Dövmeler... Bu göz alıcı dövmeleri daha önce görmediyseniz sizi tanıştırayım. Karşınızda Çift Katmanlı Dövmeler...

Bu dövme tekniği; çok pozlu fotoğrafçılık ile aynı ana fikri paylaşıyor. Tıpkı fotoğrafçılıkta olduğu gibi resimi alıp cildinize uyguluyor. Çift katmanlı dövmeler sıkıcı eski dövme desenlerini yepyeni, sıra dışı birer sanat eseri haline getirdi. İnsanların bu keyifli çift katmanlı dövmeleri neden sevdiklerini anlamak hiç de zor değil... Adeta birer suluboya eseri andıran bu capcanlı, eğlenceli, göz alıcı dövmeler aklınızı başınızdan alacak. 
CAROLINE FRIEDMANN

Çift katmanlı dövme tekniğini dünyada uygulayan başlıca sanatçılar arasında Andrey Lukovnikov, Bob Lewis, Lukas Zglenicki, Lie, Antonio Mora, Caroline Friedmann yer alıyor. Geride bıraktığımız 2016 yılında keşfedilen bu büyüleyici tekniği Türkiye'de uygulayan var mı bilmiyorum. 



LUKAS ZGLENICKI

Andreas Lie çift katmanlı dövmelerini yaratırken doğa ile vahşi hayvanları bir arada kullanıyor. Antonio Mora sürrealist kadın portreleri ile tanınıyor. Moskova'da Capital Tattoo adlı stüdyoda çift katmanlı dövme tekniğiyle harikalar yaratan Rus sanatçı Caroline Friedmann'ın gerçekçi insan portreleri nefes kesici. Çift katmanlı dövme tekniğiyle en çok tanınan isim hiç şüphesiz Ukraynalı sanatçı Andrey Lukovnikov... Lukovnikov rengarenk çiçek motiflerini arka fonda kullanırken, ana fonunu büyük böcekler ve kuşlar oluşturuyor. 














0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa